Mελισσοκομικά προϊόντα … όπως μας τα χαρίζει η φύση

Πρόκειται για μια ουσία παχύρρευστη, ζελατινώδη, χρώματος λευκού, ελαφρώς υποκίτρινου, ιδιάζουσας γεύσης, όξινης, αρωματικής και ελαφρώς γλυκιάς.

Σε αντίθεση με τη γύρη και το μέλι, ο βασιλικός πολτός δεν αποθηκεύεται μέσα στις κηρήθρες αλλά παράγεται και διατίθεται απ’ ευθείας, από τις τροφούς εργάτριες που τον εκκρίνουν στις βασίλισσες ή στις νεαρές προνύμφες. Υπάρχει όμως μια περίοδος στη διάρκεια της οποίας ο παραγόμενος βασιλικός πολτός βρίσκεται στο μελίσσι σε ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είναι απαραίτητη για την άμεση κατανάλωση των προνυμφών. Συγκεκριμένα, μέσα στα ανοικτά βασιλικά κελιά οι τροφοί μέλισσες εναποθέτουν ποσότητα βασιλικού πολτού πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες της προνύμφης στη συγκεκριμένη περίοδο. Η ποσότητα βέβαια αυτή θα καταναλωθεί αργότερα. Σε αυτήν την προσωρινά πλεονάζουσα ποσότητα βασίζεται ο μελισσοκόμος για να πάρει τον βασιλικό πολτό.

Μια μέση χημική σύνθεση φρέσκου (νωπού) βασιλικού πολτού από βασιλικά κελιά, στα οποία η προνύμφη έχει ηλικία 3-4 ημερών, είναι η εξής:

·         Υγρασία 66%

·         Πρωτεΐνες 12,5%

·         Σάκχαρα 12,5%

·         Λιπαρές Ουσίες 5,5%

·         Άλλες Ουσίες 3,5% (μέταλλα, βιταμίνες, ορμόνες και απροσδιόριστες ουσίες).

 

Όπως φαίνεται από τη σύσταση αυτή, ο βασιλικός πολτός περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνούχων ουσιών στις οποίες και οφείλεται η υψηλή θρεπτική του αξία. Επίσης το μεγάλο ποσοστό βιταμινών, κυρίως εκείνων της ομάδας Β, ιχνοστοιχείων καθώς και η παρουσία ουσιών με αντιβιοτική δράση, καθιστούν τον βασιλικό πολτό ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν για τον άνθρωπο.

 

Πόσο βασιλικό πολτό πρέπει να παίρνει κανείς?

Τυπικά, ένας μέσος ενήλικας μπορεί να παίρνει 0,1gr βασιλικού πολτού, μια φορά την ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι ο πολτός που θα «πιάσει» η μύτη μιας οδοντογλυφίδας. Αθλητές ή καταπονημένοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν ως και τριπλάσια δόση. O βασιλικός πολτός δεν έχει ΚΑΜΙΑ τοξική δράση στον οργανισμό, παρόλα αυτά μπορεί να παρουσιάσει ισχυρές παρενέργειες σε περίπτωση υπερδοσολογίας (π.χ 1gr).

Η χρήση του βασιλικού πολτού είναι συγκεκριμένη : παίρνουμε βασιλικό πολτό για 20 ημέρες και σταματάμε για τις επόμενες 10 μέρες. Συνεχίζουμε την αγωγή αυτή για τουλάχιστον 3 μήνες. Αυτό, εάν η λήψη του πολτού γίνεται για τόνωση και πρόληψη. Εάν η χρήση του γίνεται για την θεραπεία κάποιας πάθησης, η λήψη του γίνεται όπως μας συνιστά ο μελισσοθεραπευτής ή ιατρός, ο οποίος μας επιβλέπει.


Συντήρηση βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός διαθέτει αξιοσημείωτες βακτηριοκτόνες και αντισηπτικές ιδιότητες, παρόλα αυτά οξειδώνεται και αλλοιώνεται εύκολα. Φυλάσσεται, απαραιτήτως, στο ψυγείο, κατά προτίμηση σε αεροστεγές γυάλινο ή πλαστικό βαζάκι, για να αποτρέπεται η οξείδωση του. Στην περίπτωση μακρόμηνης φύλαξης, ο πολτός πρέπει να φυλάσσεται στην κατάψυξη.


Φυσικές ιδιότητες

Ο βασιλικός πολτός βοηθά στην αντιμετώπιση ρευματικών αρθρίτιδων, καθώς και τους γερασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην παιδιατρική. Τονώνει γενικότερα τη διάθεση του ατόμου, αυξάνει την όρεξη για εργασία, βοηθά στην απόκτηση διανοητικής και σωματικής δύναμης. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνους ιδιότητες. Σε πειράματα που έγιναν από Καναδούς επιστήμονες αποδείχθηκε ότι εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και πιθανώς τον θάνατο. Έχει καλά αποτελέσματα στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την αναιμία, την ουλίτιδα. Βοηθά στην αντιμετώπιση του ερυθηματώδη λύκου. Περιέχει γενετήσιες ορμόνες στις συγκεντρώσεις που βοηθούν τους άνδρες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη. Στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού και δίνει λάμψη στο δέρμα. Τέλος ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των αδένων και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις αρρώστιες. Ενεργεί σαν φυσικός ρυθμιστικός παράγοντας εξισορροπώντας τις λειτουργίες του οργανισμού και την οξυγόνωση των κυττάρων. Σε καμιά περίπτωση δεν καταργεί τα φάρμακα αλλά εντείνει τη δράση τους και περιορίζει τις παρενέργειές τους. Η φρεσκότητα και η συντήρηση σε χαμηλή θερμοκρασία και μακριά από το φως είναι απαραίτητα για να μην καταστραφούν οι πολύτιμες ιδιότητές του. Για την παραγωγή βασιλικού πολτού απαιτείται γνώση και εμπειρία από τον μελισσοκόμο.


Πηγές :

- Σημειώσεις ΙΓΕ

- www.melissokomia.com